Pulled beef met gepofte aardappel en gegrilde ananas

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Een variant op pulled pork die qua smaak zeker niet tegen zal gaan vallen. Heerlijk gerecht voor een zondag waar je voldoende tijd hebt.

Bereidingswijze

Om dit gerecht klaar te maken begin je de avond van te voren al met het kruiden van je vlees. Dit wordt ook wel “rubben” genoemd. Je kan rubs kant en klaar krijgen, maar in dit recept maken we zelf een rub.

Voeg de paprikapoeder, uipoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, peper, zout en bruine suiker bij elkaar. Dep het vlees droog met een stuk keukenpapier en wrijf de rub over het vlees. Zorg dat elk stukje vlees mooi bedekt is.

Laat vervolgens het vlees een paar uur trekken in een luchtdichte verpakking. Als je de avond van te voren niet begonnen bent, kan je ook 1.5 uur aanhouden. Hoe langer je hem in de rub laat staan hoe beter de smaken in het vlees trekken.

Het vlees heeft, afhankelijk van het formaat, zo’n 6 tot 8 uur nodig om te garen. Zorg dus dat je op tijd begint met het klaarmaken van je vlees.

Maak je barbecue klaar voor een langdurige indirecte sessie. Dit houd in dat je vlees niet direct boven de kolen mag liggen. Zorg dat de temperatuur (op roosterniveau) tussen de 90 en 130 graden blijft. Hier kan je het beste een thermometer voor gebruiken die je eventueel op afstand kan aflezen.

Indien gewenst kan je in de eerste 3 uur van je sessie nog wat rookhout toevoegen bij de kolen. Dit zorgt voor een extra intense smaak aan je vlees.

Snij een kruisje in de lengterichting van je aardappelen en smeer ze in met een beetje olie. Dit zorgt er voor dat de schil straks mooier bakt. Pak ze vervolgens in, in aluminiumfolie.

Je kunt nu ook de ananas schillen en in mooie plakken snijden. Ze zijn nu klaar om straks op de barbecue te mogen.

Wanneer je vlees een temperatuur van pakweg 60 graden heeft bereikt is het tijd om hem in te pakken in aluminiumfolie. Hierna mag hij weer terug op de barbecue. Je mag de aardappelen er nu ook bij toevoegen.

Uiteindelijk bereikt het vlees een temperatuur van 90 graden bereikt? Dan mag het vlees er af en stook je de barbecue op naar een hogere directe temperatuur. Je schroeit dan in een paar minuten de buitenkant van het vlees mooi dicht. Op dit moment mag je de ananas ook toevoegen. Grill deze voor een paar minuutjes per kant en ze zijn klaar. Het grillen zorgt er voor dat de ananas aan de buitenkant mooi karameliseert.

Je vlees mag nu van de barbecue en is klaar om 20 minuten lang te rusten onder aluminiumfolie. Dit doen we om de warmte geleidelijk door het vlees te verdelen.

Na de 20 minuten is het tijd om het vlees te gaan pullen. Je trekt dan als het ware het vlees uit elkaar. Je kan dit met je handen doen (pas op, je vlees is echt warm!) maar kan hier ook 2 vorken of zogenoemde pull claws voor gebruiken.

Indien gewenst kan je het vlees nog mengen met wat barbecuesaus, maar het heeft van zichzelf al veel smaak.

Bak het Turks brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking en snij het in kwarten. Snij een kwart open en voorzie de onderkant van (zelfgemaakte) knoflooksaus. Vervolgens voeg je een goede schep met vlees toe.

De aardappels zijn ondertussen ook klaar en kunnen uitgepakt worden en zo op het bord. De schil is erg lekker, haal deze er dus niet af.

Maak het geheel af met een plak ananas op je bord en je hebt een prachtige maaltijd die je gasten zal doen verbluffen! Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Ingrediënten

 • 1.5kg Kalfsnek
 • 3el Paprikapoeder
 • 1el Knoflookpoeder
 • 1el Uipoeder
 • 1tl Komijnpoeder
 • 1tl Vers gemalen peper
 • 1tl Zout
 • 1el Bruine suiker
 • 1 Turks brood
 • 1 Ananas
 • 4 Friet aardappels
 • Knoflooksaus
Bestellen bij Jumbo

Receptinformatie

Type gerecht: Hoofdgerecht
Kookduur: 6 tot 8 uur
Aantal personen: 4 personen
Moeilijkheid: Moeilijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *